• nl
    • en

Penalty Analyse

Na het uitvoeren van een smaaktest kunnen er verschillende uitkomsten uit het onderzoek komen. U kunt de verwachtingen van de consument waar maken en een positief resultaat scoren, maar het kan ook voorkomen dat het product niet helemaal aan de verwachtingen voldoet. Vaak roept dat vragen bij u op als: ‘Hoe komt het dat mijn product niet goed scoort?’ ‘Wat moet ik als eerste verbeteren?’ en ‘Is het zinvol om bijvoorbeeld het product lichter van kleur te maken?’. Dit zijn vragen die u mee kunt nemen in een Penalty Analyse.

  • Ontdek met een Penalty Analyse welk aspect u als eerste moet aanpakken
  • Normec Sensory helpt u professioneel en persoonlijk op weg met het juiste onderzoek

De Penalty Analyse uitgelegd

Bij een Penalty Analyse wordt vastgesteld hoe groot de ‘penalty’ is voor het niet optimaal scoren op de diagnostische aspecten. Diagnostische aspecten zijn de aspecten met ‘precies goed’ in de antwoordschalen.

Zo werkt het

Een voorbeeld: het kan voorkomen dat zestig procent van de respondenten een product niet krokant genoeg vind. Het gemiddelde cijfer kan dan 1,6 punten lager liggen dan het cijfer wat respondenten gaven die de krokantheid als ‘precies goed’ ervaren. Daarnaast geeft in hetzelfde onderzoek dertig procent van de respondenten aan dat ze het product niet zoet genoeg vinden. Deze respondenten geven een gemiddeld cijfer wat 1,2 punten lager ligt dan de mensen die de zoetheid wel ‘precies goed’ vonden. In dit voorbeeld zal dan eerst de krokantheid worden aangepast.

Inzicht in optimalisatie

Een Penalty Analyse geeft een snel inzicht op welke aspecten u het product kunt optimaliseren en zo een hoger cijfer kunt behalen bij de respondenten. Een bijkomend voordeel van de Penalty Analyse is dat u geen energie hoeft te steken in aspecten die nauwelijks zorgen voor een verbetering van het product.

Wanneer zinvol?

Een Penalty Analyse is vooral zinvol als u ‘liking’-vragen heeft opgenomen in uw consumentenonderzoek. Dit wel in combinatie met één of meerdere diagnostische aspecten zoals ‘precies goed’-vragen. Met uitslagen als ’21 procent vindt het product te donker’, ’33 procent vindt het product te zout’ en ’42 procent vindt het product te dun’ en u vraagt zich af hoe ernstig dit is en welke aspecten u als eerste moet verbeteren. Dat zijn de momenten dat de Penalty Analyse de aangewezen tool is.

Normec Sensory kan voor alle toekomstige, maar ook voor reed uitgevoerde testen een Penalty Analyse uitvoeren. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

concept onderzoek testen Normec Sensory boxarrow-up

Meer informatie

Interesse in een Penalty Analyse? Neem dan contact op via het formulier.

Neem contact met ons op Bekijk alle projecten
© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten