• nl
    • en

Blog

Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up

BRC versie 8: klokkenluidersregeling

Blog | 04-07-2018

November 2017 is de conceptversie* van de BRC Global Standard for Food Safety versie 8 gepubliceerd. Publicatie van de definitieve versie wordt augustus 2018 verwacht. Vanaf februari 2019 zal tegen deze nieuwe norm ge-audit worden. In de conceptversie* zijn nieuwe eisen opgenomen ten aanzien van een klokkenluidersregeling. Nieuwe eis voor klokkenluidersregeling In de vorige versies van BRC Food is geen eis met betrekking tot een klokkenluidersregeling opgenomen. In de draft van versie 8 is een nieuwe eis opgenomen in het (al bestaande) hoofdstuk ‘hoger management verantwoordelijkheid’. Deze eis is een zogeheten fundamental. Hoger management verantwoordelijkheid 1.1 Verantwoordelijkheid van het senior management en voortdurende verbetering FUNDAMENTAL 1.1.6 Het bedrijf beschikt over een systeem (bijvoorbeeld een klokkenluidersysteem) waarmee medewerkers bezorgheden over productveiligheid, integriteit, kwaliteit en legaliteit vertrouwelijk aan het senior management kunnen melden. Het mechanisme (bijv. het relevante telefoonnummer) voor het melden van problemen moet duidelijk worden gecommuniceerd aan het personeel. Het hogere management van de onderneming heeft een procedure voor het beoordelen van eventuele bezwaren. Registraties van de beoordeling en, indien van toepassing, de getroffen maatregelen, moeten worden gedocumenteerd. In een procedure moet zijn vastgelegd hoe het hoger management om dient te gaan met dergelijke meldingen. Tevens moeten waar nodig passende

Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up

De verschillende IFS standaarden

Blog | 18-06-2018

Er zijn acht verschillende IFS standaarden ontwikkeld. De standaarden helpen onder andere bij het implementeren van voedselveiligheidseisen. Acht verschillende IFS standaarden Inmiddels zijn er acht verschillende IFS standaarden ontwikkeld. Deze procesnormen helpen de gebruikers bij het implementeren van wettelijke voorschriften met betrekking tot voedselveiligheid en bieden uniforme richtlijnen voor voedselveiligheid en kwaliteitsaspecten. Een IFS gecertificeerd bedrijf toont met een IFS certificering aan dat de processen geschikt zijn om de voedselveiligheid te waarborgen, daarnaast zijn klanteisen beoordeeld en geïmplementeerd. Wanneer is welke IFS standaard van toepassing? IFS Food Deze standaard is van toepassing voor bedrijven die zelf voeding produceren of bedrijven die losse voedingsmiddelen verpakken. Ook is deze norm van toepassing wanneer er gevaar van verontreiniging bestaat tijdens het primair verpakken. IFS Global Markets Food Deze standaard is van toepassing op de detailhandel en kleine bedrijven welke voedingsmiddelen met een industriemerk produceren. Deze standaard is ontwikkeld met als uiteindelijke doelstelling om de IFS Food certificering te bereiken. IFS Wholesale / Cash & Carry Deze standaard is ontwikkeld voor groothandelaren en cash & carry bedrijven. Deze bedrijven worden vaak als schakel gezien tussen de producerende bedrijven en de commerciële klant. Afhankelijk van de kernactiviteit van het bedrijf, is er een klant tailor

Lees verder boxarrow-up

Claims op producten voor gewichtsbeheersing

Er zijn veel voedingsmiddelen te koop die verkocht worden als onderdeel van een afvalmethode. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat ze in 2017 een onderzoek heeft gedaan naar etiketten en websites van voedingsmiddelen die verkocht worden als onderdeel van een afvalmethode. Hierbij is geconstateerd dat veel bedrijven niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims gebruikten.  Gebruik voedings- en gezondheidsclaims Bij het aanprijzen van voedingsmiddelen voor afvalmethodes worden vaak voedingsclaims en gezondheidsclaims gebruikt. Een voedingsclaim zegt iets positiefs over de samenstelling van een product. Veelgebruikte voedingsclaims op dieetproducten zijn ‘vetarm’, ‘suikerarm’ of ‘bron van eiwit’. Gezondheidsclaims zeggen iets over het effect wat een voedingsmiddel heeft op je gezondheid, een voorbeeld is dat je door consumptie van het product gewicht verliest. Geen informatie die kan misleiden Bedrijven die gunstige voedingseigenschappen van hun producten willen benadrukken, mogen alleen beweringen uiten die voldoen aan de eisen van Verordening (EG) Nr. 1924/2006, de Claimsverordening. Het is verboden om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid, daarom mogen bedrijven alleen claims gebruiken die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Wetenschappelijk onderbouwde claims Voor een maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing zijn twee wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsclaims met betrekking tot het lichaamsgewicht toegestaan: ‘De vervanging van één van de dagelijkse hoofdmaaltijden van een

Lees verder boxarrow-up

Hoe wordt de voedingswaardetabel vastgesteld?

Blog | 06-06-2018

De voedingswaardevermelding op de verpakking moet consumenten helpen bij het maken van een bewuste keuze. Voedingswaardetabellen bevatten echter regelmatig onjuistheden; bijvoorbeeld in herhalingen van voedingswaarden en in de combinatie van claims en voedingswaardevermelding. Wat moet en mag er wel en niet in de voedingswaardetabel staan? Hoe wordt de voedingswaarde bepaald? Mogen er afwijkingen in de vermelde voedingswaarden zitten? Invoering van verordening (EU) nr. 1169/2011 Tot een aantal jaar geleden was het alleen verplicht om een voedingswaarde te vermelden op een voorverpakt levensmiddel als er een voedingsclaim of een gezondheidsclaim werd gebruikt. Met de invoering van Verordening (EU) nr. 1169/2011 is de voedingswaardevermelding een verplicht onderdeel geworden voor alle voorverpakte levensmiddelen, met uitzondering van levensmiddelen genoemd in bijlage V van de verordening en dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2%. Voor die laatste categorie heeft de sector alcoholhoudende dranken in maart 2018 een zelfreguleringsvoorstel gepresenteerd aan de Eurocommissaris Gezondheid en voedselveiligheid. Het voorstel is er op gericht dat eind 2022 informatie beschikbaar is voor consumenten van alcoholische dranken aangaande voedingswaarde en ingrediënten. Wat moet en mag er? De voedingswaarde heeft betrekking op het levensmiddel zoals het wordt verkocht. Het is toegestaan om de voedingswaarde na bereiding te vermelden, maar dan

Lees verder boxarrow-up

Het verschil tussen kwaliteit en voedselveiligheid

Blog | 23-05-2018

Binnen de voedingssector zijn kwaliteit en voedselveiligheid belangrijke, veelgebruikte termen. Processen zijn ingeregeld om producten te produceren welke aan alle voedselveiligheidseisen voldoen, maar produceren volgens de hoogste kwaliteitsnormen is zeker zo belangrijk. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee termen? Voedselveiligheid Wat verstaan we onder de term ‘Voedselveiligheid’? ‘Voedselveiligheid’ staat voor: “De garantie dat voedsel de consument geen schade zal aanrichten als het wordt bereid en/of gegeten, in overeenstemming met het bedoeld gebruik.” Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van glassplinters in een product. De glassplinters kunnen schade veroorzaken bij de consument, wat betekent dat het product niet voedselveilig is. Kortom: wanneer men voedingsmiddelen produceert, dient men ervoor te zorgen dat deze veilig zijn. Dit is een basisvoorwaarde. Voedselveiligheid is niet discussiewaardig, er valt nooit over te ‘onderhandelen’. Kwaliteit Wat verstaan we onder de term ‘Kwaliteit’? ‘Kwaliteit’ houdt in dat een product aan de specificaties en verwachtingen van de klant voldoet. Hierover kunnen dus afspraken worden gemaakt tussen producent en afnemer. Er mag dus een A of B kwaliteit worden aangeboden, echter beide producten moeten altijd voedselveilig zijn. Het betreft hier kenmerken als smaak, geur, kleur, structuur, etc.. Kwaliteitsnormen zijn vaak criteria welke middels concrete afspraken tussen producent

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten