• nl
    • en

Blog

Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up

IFS Broker

Blog | 05-09-2018

Handelaren, handelsagentschappen en importeurs vormen steeds vaker de schakel tussen producenten en retailers. Voor deze bedrijven die zelf niet fysiek met het product in aanraking komen, heeft IFS (International Featured Standards) een specifieke standaard ontwikkeld, IFS Broker. De IFS Broker standaard bevat kwaliteit- en voedselveiligheidseisen die worden gesteld aan de handel in levensmiddelen, verpakkingsmaterialen en producten voor huishoudelijk gebruik en persoonlijke verzorging. Niet verplicht, vaak vereist In 2009 is de IFS Broker standaard ontwikkeld om de voedselveiligheid en kwaliteit van producten te kunnen verzekeren en de kloof tussen productie en distributie te dichten. In oktober 2013 is de tweede versie van deze standaard gepubliceerd. Het is niet verplicht om als handelaar, tussenpersoon of importeur IFS Broker gecertificeerd te zijn. Echter is dit vaak een vereiste opgelegd door handelspartners of afnemers die aan de retail willen leveren. De meeste retailers streven naar volledige transparantie van hun leveringsketen. Middels een IFS Broker certificaat toont een bedrijf aan te voldoen aan de eisen voor kwaliteit en voedselveiligheid. Inhoud standaard De IFS Broker standaard richt zich op de volgende onderdelen: Verantwoordelijkheid van het hoger management Productveiligheids- en kwaliteitsmanagementsysteem Management van mensen en middelen Planning en dienstenproces Metingen, analyses en verbeteringen Food/product defense-analyse Deze onderdelen

Lees verder boxarrow-up
Lees verder boxarrow-up

Allergenenbeheersing met SimplyOK

Bij Normec Label & Specifications zien we regelmatig etiketten voorbij komen waar een waarschuwing voor sporen van allergenen op staan vermeld. Binnen de Europese Unie zijn de regels met betrekking tot het vermelden van allergenen vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1169/2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten. In de blog Allergenenvermelding op etiketten is meer te lezen over hoe de allergenen vermeld moeten worden. In de verordening is echter niets opgenomen over het vermelden van kruisbesmettingen. Wanneer dient er dan wel of juist niet een waarschuwing geplaatst te worden zoals ‘Kan sporen bevatten van..’ of ‘geproduceerd in een fabriek waar ook…wordt verwerkt’. Betrouwbare allergeneninformatie Allergeneninformatie op etiketten is niet altijd juist, wat resulteert in voedselveiligheidsmeldingen en recalls. Ruim 86 procent van de voedselveiligheidsmeldingen gepubliceerd door de NVWA in 2017 was gerelateerd aan allergenen. Uit een oorzaakanalyse blijkt dat veel recalls veroorzaakt worden door een foutief opgesteld etiket (52%) of door etiketverwisseling (32%). Daarnaast werden ook productiefouten resulterend in een andere productsamenstelling gemeld als oorzaak. Onderbouwde informatie geven over de onbedoelde aanwezigheid van allergenen (kruisbesmetting) is nog moeilijker. Er is geen wettelijke verplichting voor leveranciers van levensmiddelen om kruisbesmetting op het etiket te vermelden. Het is de keuze van de

Lees verder boxarrow-up

‘Waarom digitale inspecties de bedrijfsprestaties verbeteren’

Blog | 27-07-2018

Al meerdere decennia worden binnen levensmiddelenbedrijven diverse soorten interne inspecties uitgevoerd. Maar met welke reden worden ze eigenlijk uitgevoerd, wat zijn de verplichtingen vanuit GFSI erkende voedselveiligheidsstandaarden en hoe kan de digitalisering van inspecties bijdragen aan de verbetering van je bedrijfsprestaties? Inspecties zijn een onderdeel van het verificatieprogramma van het kwaliteitssysteem. Inspecties worden uitgevoerd om na te gaan of de vastgestelde beheersmaatregelen op de juiste manier worden toegepast in de praktijk. Hierbij kun je denken aan beheersmaatregelen als hygiëne, onderhoud, persoonlijke hygiëne en ongediertebeheersing. Verplichtingen vanuit BRC, IFS en FSSC 22000 In iedere voedselveiligheidsstandaard zijn andere eisen opgenomen ten aanzien van het uitvoeren van inspecties. We vatten hierbij de eisen uit de GFSI erkende voedselveiligheidsstandaarden BRC, IFS en FSSC 22000 samen. BRC In de BRC standaard (versie 8) is onder paragraaf 3.4.4 beschreven dat de fabrieksomgeving en procesuitrusting in goede staat moeten verkeren en goed onderhouden moeten zijn om voedingsmiddelen te kunnen produceren. Ter controle moeten inspecties worden uitgevoerd. De inspecties moeten met een op risico gebaseerde frequentie worden uitgevoerd, maar niet minder dan één keer per maand voor ruimten met een open product. Hierbij moeten minimaal de volgende inspecties worden uitgevoerd: Hygiëne-inspecties om de schoonmaakprestaties te beoordelen. Fabrieksinspecties om

© 2019 Normec Foodcare Privacy
nlen
Offerte aanvragen
Care for Food Group gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is de Care for Food Group met IvoMar Marktonderzoek overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten
IvoMar Marktonderzoek gaat verder als Normec Foodcare

Vanaf 1 september is IvoMar Marktonderzoek met de Care for Food Group overgegaan in Normec Foodcare. Hierdoor kunt u bij één partij terecht voor een totale dienstverlening binnen de voedingsbranche. Normec Foodcare is dé specialist voor onderzoek, inspecties, compliance en certificering voor retail en food.

Wij nemen complete projecten voor u uit handen op het gebied van kwaliteit, industriële voedselveiligheid, smaakonderzoek, microbiologisch en chemisch onderzoek, QA automatisering, opleiding en trainingen, etikettering en risicomanagement.

Sluiten